Wandelreis Andalusië 2 Weekschema

Wandelreis Andalusië 2 Weekschema

Dag 1 – Necrópolis de las Aguilillas

Na aankomst en installatie in Andalusië maken wij een korte wandeling naar een archeologische vindplaats van graven uit het eind stenen-tijdperk begin bronzen-tijdperk. Tevens heb je vanaf deze vindplaats een uniek zicht op de drie stuwmeren. Ca. 2 km.

Dag 2 – Cantera

Een mooie lange bergwandeling over een goed begaanbaar pad. In korte tijd ben je op een hoogte van ca 1000m beland. Gedurende de wandeling heb je steeds prachtige uitzichten op de vele facetten van de omgeving; meren, valleien, rechtstreekse kijk op de kloof van de Caminito del Rey en met een beetje geluk zien we boven ons hoofd de gieren cirkelen. Langs een pad met haarspeldbochten lopen wij naar beneden om weer in de steengroeve (Cantera) te arriveren. Ca. 7 km.

Dag 3 – La Huma

We rijden naar een startpunt aan de voet van de La Huma. Via een steenslag pad lopen wij door de pas, tussen La Huma en Sierra de Valle de Abdalajis, naar de noordkant van het gebergte. We passeren een geitenboerderij en daarna gaat het bergafwaarts. We gaan dwars door de campo (landerijen) terug naar Cortijo dos Santos. Ca. 9 km.

Dag 4 – Escalera Arabe

Tussen 700-1492 waren de Arabieren (Moren) gevestigd in Andalusië. Restanten van de trap dateren uit deze periode. ( Hyperlink Arabische trap ) De wandeling start boven Las Angosturas. Via licht stijgende smalle paden bereiken we de trap. We beklimmen de trap om via een doorgang naar de hoogvlakte te wandelen. Onderweg kun je van de prachtige uitzichten op El Chorro en van de verdere omgeving genieten. Na de hoogvlakte over gestoken te hebben, lopen we het koele bos in naar beneden aan de voet van La Huma. Ca. 6 km.

Dag 5- Ronda

Het zeer goed bewaard gebleven stadje, een van de oudste van Spanje, ligt op 740m hoogte op een rotspunt en is door de beroemde 18e eeuwse Puenta Nuevo-brug over een diep ravijn verdeeld in een oud en een nieuw gedeelte. Wij maken een rondwandeling van de stad naar de vallei. Hier heb je het mooiste uitzicht op de Puenta Nuevo-brug. Vanaf dit punt weer omhoog naar de stad.

Dag 6 – Caminito del Rey

Het nabij gelegen “Koningspad” is een aantrekkelijke wandeling. Om bij het begin van de Caminito te komen, bij de oude centrale, loop je eerst door een voetgangerstunnel en vervolgens door het bos. Na het startpunt loop je op een houten pad dat boven de rivier de Guadalhorce aan de bergwand hangt. Na een aantal kilometers kom je in de verborgen vallei. Na de vallei loop je weer op een houten pad voor het laatste deel van de kloof. Deze steek je, via een hangbrug, over richting El Chorro om hier de bus te nemen terug naar het startpunt.

De Geschiedenis van “Het Koningspad”:

Het pad is aangelegd rond 1901 om het transport van goederen en personeel van en naar de centrale tussen El Chorro- en de Gaitanejo watervallen makkelijker en vlugger te laten verlopen. In 1905, na een bouwtijd van 4 jaar werd de centrale officieel geopend.

Het pad is 3 kilometer lang, ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier. Helaas was het in verval geraakt en een levensgevaarlijke klim geworden. Na herstelwerkzaamheden is het pad weer geopend. Totale lengte ca. 8 km.

Dag 7 – Torcal en Dolmenes de Antequera

Het gebied El Torcal bestaat uit spectaculaire rotsformaties van zandsteen, gevormd in duizenden jaren tot een spectaculair maanlandschap. 200.000.000 jaar geleden was het nog zeebodem. Restanten van Ammonieten zijn in de rotsformaties terug te vinden. Wij gaan een rondwandeling maken van ca. 4,5 km. Deze leidt naar het hoogste punt van El Torcal op 1339 meter.

Dolmenes-Hunebedden, deze prehistorische grafmonumenten van meer dan 4.000 jaar oud zijn Europa´s best bewaarde overblijfselen van het Bronzen Tijdperk. Met grote steenblokken zijn gangen, kamers en andere ruimtes gemaakt. Sommige ruimtes hebben een plat plafond, anderen een valse koepel. Zij werden gebruikt voor rituelen, begrafenissen en herdenkingen van voorouders. Ze zijn vergelijkbaar met de Hunebedden in Nederland, alleen zijn de Dolmen van Antequera veel groter. Ze zijn de eerste vorm van monumentale architectuur in de prehistorie van Europa en verkeren nog steeds in een perfecte staat. Na Torcal rijden wij naar de Dolmenes om daar een rondwandeling te maken.

Dag 8 – Cordoba

Corduba was rond 206 v.Chr. de hoofdstad van Baetica het huidige Andalusië. Door de winning van diverse edelmetalen werd Baetica een zeer rijke Romeinse provincie. In 756 komt Andalusië onder Moors bewind. In 785 start de bouw van de Mezquita (Moskee). Na vele oorlogen komt in 1492 een eind aan dit bewind. In een latere periode hebben ze in het midden van de Mezquita een Kathedraal gebouwd. Wij gaan, op eigen gelegenheid, een rondwandeling in zowel de Mezquita als het oude centrum maken. Als er nog tijd resteert, is het zeker de moeite waard om ook een bezoek aan het archeologisch museum te brengen. (De toegang is gratis)

Via de Romeinse brug “Puente Romano” lopen wij terug naar de bus om af te reizen naar Cortijo dos Santos.

Dag 9 – Einde van de wandelvakantie.

Ontbijt en afscheid, transfer luchthaven Malaga.